Technologie zal mensen misschien nooit helemaal kunnen vervangen, maar het kan wel een driedaagse werkweek mogelijk maken. Tenminste, dat denkt Bill Gates.

De miljardair werd door de Amerikaanse presentator en comedian Trevor Noah geïnterviewd in zijn podcast What Now? Toen Noah vroeg naar de impact die artificial intelligence (AI) op de werkgelegenheid kan hebben, zei Gates dat er een tijd kan komen waarin mensen “niet meer zo hard hoeven te werken”.

Hij voorziet een wereld waarin “machines alle voedingsmiddelen en spullen produceren”, waardoor mensen niet meer wekelijks vijf of meer dagen hoeven te werken om een loon te verdienen waarvan ze rond kunnen komen. Een werkweek van drie dagen noemt hij “waarschijnlijk OK”.

Hoewel kunstmatige intelligentie een aantal positieve veranderingen voor ons in petto kan hebben, wees Gates ook op de risico’s van de technologie als het misbruikt wordt. In juli publiceerde hij een 3.000 woorden tellende blog waarin hij de mogelijke impact van AI bespreekt.

"Ik denk niet dat de impact van AI zo dramatisch zal zijn als de industriële revolutie, maar het zal zeker vergelijkbaar zijn aan de introductie van de pc. Tekstverwerkingssoftware maakte kantoorwerk niet overbodig, maar het veranderde het wel voorgoed", schreef Gates. "Werkgevers en -nemers moesten zich hierop aanpassen, en dat deden ze."

'Het leven draait om meer dan alleen werk'

Gates is overigens niet de enige die een kortere werkweek voorspelt. CEO Jamie Dimon van JPMorgan denkt dat de volgende generatie werknemers nog maar 3,5 dagen per week hoeft te werken dankzij AI.

"Jouw kinderen zullen 100 worden en geen kanker krijgen dankzij technologie. En ze zullen waarschijnlijk drie en een halve dag per week werken", zei de baas van de Amerikaanse zakenbank vorige maand tegen Bloomberg.

Gates zag slapen ooit als luiheid en zei tegen Noah dat zijn leven tussen zijn 18e en 40ste volledig om Microsoft draaide. Nu komt hij daarop terug en denkt hij dat het leven meer is dan alleen werk.

Bedrijven wereldwijd doen al langer tests met vierdaagse werkweken. Sommige daarvan geven aan dat het een positieve werking heeft op de balans tussen werk en privé en de efficiëntie van het personeel verbetert.

LEES OOK: Dit is de visie van Bill Gates op de toekomst van artificial intelligence